Hidrolik Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

Abone Ol 

Modern otomobillerin çoğunda hidrolik sistemle çalıştırılan dört tekerleğin de frenleri bulunur. Frenler disk tipi veya kampana tipi olabilir. Ön frenler, aracı durdurmada arka frenlerden daha büyük bir rol oynar, çünkü frenleme otomobil ağırlığını ön tekerleklere doğru iter. Bu nedenle birçok otomobilin ön tarafında genellikle daha verimli olan disk frenleri ve arkada kampanalı frenler bulunur. Tüm diskli fren sistemleri, bazı pahalı veya yüksek performanslı otomobillerde ve tamburlu sistemler ise bazı eski veya küçük otomobillerde kullanılır. Peki hidrolik fren sistemi nasıl çalışır işte detaylar..

Fren Hidroliği

Hidrolik fren devresinde borularla bağlanmış sıvı dolu ana ve yardımcı silindirler bulunur.

Ana ve bağımlı silindirler

Ana silindir, pedala basıldığında hidrolik basıncı yardımcı silindire iletir.

Fren pedalına bastığınızda , ana silindirdeki bir pistonu bastırır ve boru boyunca sıvıyı zorlar.

Sıvı, her bir tekerleğin yardımcı silindirlerine gider ve doldurur, pistonları frenleri uygulamaya zorlar.

Sıvı basıncı kendini sisteme eşit olarak dağıtır.

Tüm bağımlı pistonların kombine yüzey ‘itme’ alanı, ana silindirdeki pistondan çok daha büyüktür.

Sonuç olarak, ana piston, köle pistonlarını frenleri uygulamak için gereken bir inç kısmını hareket ettirmek için birkaç inç hareket etmelidir.

Bu düzenleme, uzun saplı bir kolun ağır bir nesneyi kısa bir mesafeye kolayca kaldırabileceği şekilde frenler tarafından büyük bir kuvvet uygulanmasına izin verir .

Modern otomobillerin çoğu, biri başarısız olması durumunda, iki ana silindir ile iki hidrolik devreyle donatılmıştır.

Bazen bir devre ön frenleri diğeri arka frenleri çalıştırır; veya her devre hem ön frenlerde hem de arka frenlerden birinde çalışır; veya bir devre dört frenin tümünü ve diğeri sadece ön frenleri çalıştırır.

Ağır frenleme altında, arka tekerleklerden kilitlenecek kadar çok ağırlık çıkabilir ve bu da tehlikeli bir patinaja neden olabilir.

Bu nedenle, arka frenler kasıtlı olarak önden daha az güçlü hale getirilir.

Artık çoğu otomobil yüke duyarlı basınç sınırlama valfına sahiptir . Ağır frenleme, hidrolik basıncı arka frenlerin kilitlenmesine neden olabilecek bir seviyeye yükselttiğinde kapanır ve sıvının kendilerine daha fazla hareket etmesini önler.

Gelişmiş otomobiller, otomobilin nasıl yavaşladığını ve herhangi bir tekerleğin kilitlenip kilitlenmediğini çeşitli şekillerde algılayan karmaşık kilitlenme önleme sistemlerine bile sahip olabilir.

Bu tür sistemler, kilitlenmelerini durdurmak için frenleri hızlı bir şekilde arka arkaya uygular ve serbest bırakır.

Umarım, Hidrolik Fren Sistemi Nasıl Çalışır başlıklı konumuz faydalı olmuştur.

Önerilen Kategori: Genel, Otomobil

Leave a Reply