Yanı Sıra Nasıl Yazılır, TDK’ya Göre Yanı Sıra Mı Yoksa Yanısıra Mı, Ayrı Mı Bitişik Mi Nasıl Yazılır?

Abone Ol 

     Yanı sıra kelimesinin nasıl yazıldığı büyük merak konusudur. Türkçe dilimiz zengin olması nedeniyle insanlar tarafından yazılış kısımları karıştırılır. Her şey kelimesinde her ve şey birlikte mi yazılır sorusu veya birçok kelimesinin nasıl yazıldığı da merak edilir. Her şey kelimesinin yazılışı ayrı şekilde bulunmaktadır. Aynı biçimde bir ve çok kelimesinin birleşmesiyle oluşan birçok kelimesi de bitişik yazılır.

Yanı sıra kelimesinde ise durum biraz farklıdır. Yanı sıra kelimesi ayrı şekilde yazılır. Türkçe’ye göre iç, dış ve sıra ile geçen kelimeler ayrı şekilde yazılmaktadır. Ayrı yazılması gerektiğini Türk Dil Kurumu belirtmektedir. Yanı sıra nasıl yazılır diye merak eden kişiler Türk Dil Kurumuna uyması halinde ayrı şekilde yazmalıdır. TDK kendi belirlediği kurallara göre içerik oluşturur. Her kuralın ve işleyişin belirli anlamı bulunur. Bu nedenle yanı sıra kelimesi resmi evraklarda ve kamu dairelerinde de ayrı şekilde yazılır. İnternet üzerindeki sitelerde veya çeşitli makaleler içerisinde de yanı sıra kelimesi ayrı yazılmaktadır. Ancak sosyal medyanın artması nedeniyle yazılı ve hızlı iletişim ortaya çıkmıştır.

Maalesef insanlar yazı yazarken acele ederek dikkatsiz tutum sergiler. Yanı sıra kelimesini acele ve dikkatsiz şekilde birleşik yazanlarda vardır. Bilmesine rağmen üşenerek hatayı devam ettirmek yanlış olacaktır. Yanı sıra nasıl yazılıyor veya yazılır diye arama motorları üzerinde aratma yapılması halinde sonuç anında karşınıza çıkacaktır.

Sitemiz gibi platformlar üzerinden doğru kullanım konusunda kısa sürede bilgi almanız mümkündür. Maalesef insanlar kısa süreli aratma tahammülüne dahi gündelik hayatın akıcılığı sebebiyle katlanmak istemez. Ancak yazı dili ve yazım şekilleri dikkat edilmesi gereken durumların başında gelir.

İçindekiler

Yanı Sıra Nasıl Yazılır – Neden Ayrı Yazılır

       Türk Dil Kurumu yanı sıra kelimesinin ayrı yazılması için belli sebeplerden yola çıkmıştır. Birleşik şekilde yazılması halinde cümle ve anlam bütününü etkileyeceği düşünülmektedir. Bu nedenle Türk Dil Kurumu anlam ve bütünlüğü korumak adına ayrı yazılmalıdır kararını koymuştur. Ayrıca ardı sıra, peşi sıra gibi kelimelerde ayrı şekilde yazılmaktadır.

Hafta içi gibi kelimelerde de aynı etkiler görülmektedir. Bu nedenle yanı sıra kelimesini kullanırken dikkatli şekilde davranarak ayrı yazmak gerekir. Aksi halde Türkçe’yi kötü kullanım söz konusu olacaktır. Bu durumda dilimize ihanet olarak karşımıza çıkar. Kitap, dergi, kompozisyon gibi içeriklerde yazı diline bir hayli dikkat edilir.

Fakat maalesef gelişen sanal oryamlar nedeniyle yazım yanlışları fazla şekilde yapılır. Yanı sıra kelimesinin haricinde -de, -da gibi bağlaçlar yanlış yazılmaktadır. Ayrı olması durumları dikkate alınmayarak bitişik yazılır. Bununla birlikte kelimelerin ayrı ve bitişik yazımı haricinde de hatalar yapılır. Eğlence kelimesi yerine “eylence” yazan yüzlerce hatta binlerce insan vardır.

Aynı şekilde değil kelimesi yerine “deyil” yazan binlerce kişi de bulunur. Bu gibi noktalara dikkat etmek önemlidir. Bilgisizlikten ziyade üşengeçlik nedeniyle ortaya çıkan durumlar arasında yer alır. Her insanın elinde akıllı telefon olmasına rağmen doğru yazılış biçimlerini araştırmak istemezler. Doğrusunu bildiği halde kelimeleri ısrarla yanlış yazmaya çalışan kişilerde bulunmaktadır.

Yanı Sıra Nasıl Yazılır ve Ne Demek?

      Yanı sıra kelimesi nasıl yazılır konusu insanların fazlaca merak ettiği durumlardan biridir. Gündelik hayat içerisinde teknoloji ve dijital ortam bir hayli gelişmiştir. Bu gelişim sonucunda bazı yazım şekilleri insanların aklından çıkabilir. Ayrıca tereddüt yaşamak gibi sorunlar doğabilir. Bu nedenle yanı sıra nasıl yazılır kısmı yoğun şekilde merak edilir.

Merak eden bireyler genellikle arama motorları üzerinden yazılış şeklini öğrenmeye gayret ederler. Yanı sıra kelimesi cümlede geçtiği gibi ayrı şekilde yazılır. Anlam bütünlüğü bozulmadığı için ayrı yazılması Türk Dil Kurumu tarafından uygun görülmüştür. İç, dış ve sıra gibi kelimelerden türeyen birleşik kelimelerin ayrı yazımı uygun görülür.

Hafta içi, yurt dışı, yanı sıra gibi kelimeler birleşik olmalarına rağmen ayrı kullanılır. Detaylı düşünürsek yurt dışı kelimesinde yurt kendi anlamında kullanılır. Aynı şekilde dış kelimesi de dışında dışarısı anlamında tercih edilir. Bu nedenle iki kelimenin anlam bütünlüğü nedeniyle birleşik yazılma ihtiyacı yoktur. Aynı durum hafta içi içerisinde de geçerlidir.

Hafta kelimesi bilinen haftalık zaman dilimini anlatır. İç kelimesi ise içi veya içinde anlamında kullanılarak hafta içi ortaya çıkar. Kullanımları kendi anlamları olması nedeniyle birleşik yazılmalarına gerek yoktur. Yanı sıra kelimesinde de benzer durumlar görülmesi sebebiyle ayrı yazılması TDK’ya göre uygun görülmüştür.

Yanı Sıra Nasıl Yazılır – Ne Anlama Gelir?

       Yanı sıra kelimesinin ne anlama geldiği ve hangi anlamda kullanıldığı da insanların merak noktalarından biridir. İlk kullanım zarf şeklinde karşımıza çıkar. Yanı sıra zarf şeklinde kullanımı sırasında “birlikte” anlamında kullanılır. Ayrıca “beraberinde” ve “yanında” gibi anlamları vardır. Örnek vermek gerekirse “Ali televizyon izlemenin yanı sıra yemek yiyordu.” Cümlesinde beraberinde anlamıyla karşımıza çıkmaktadır. Farklı ve değişik kullanımları da mümkün olmaktadır. Ancak her kullanımında yanı sıra kelimesi ayrı şekilde yazılmaktadır. Kullanım olarak ayrıca, yani, bununla birlikte gibi anlamlar taşıdığı durumlara da rastlanmaktadır. Genel hatları ile yanı sıra kelimesinin kullanım şekli ve tabirleri paralellik gösterir. Aşırı farklı ve değişik bir anlam olarak yanı sıra kelimesini görmek mümkün olmaz. Yan anlamları bulunmayan birleşik kelimelerden biridir.

Yanı Sıra Nasıl Yazılır TDK’ya Göre

      Yanı sıra kelimesinin nasıl yazıldığını merak eden bireyler güvenilir bilgi almak için kurum ararlar. Yazım, anlam ve telaffuzlar ile ilgili her konuya TDK bakmaktadır. TDK isminden anlaşılacağı üzere Türk Dil Kurumunun kısaltılmış halidir. Bu nedenle Türkçe dilinde olan her duruma hakim şekilde karşımıza çıkar.

Yanı sıra kelimesinin ayrı yazılmasını belirleyen de Türk Dil Kurumudur. Gerekçe olarak anlam bütünlüğünün bozulmaması adına ayrı yazımı uygun görülmüştür. Türk Dil Kurumuma göre eylemek, etmek, olmak, olunmak gibi yardımcı filler sayesinde ortaya çıkan birleşik kelimeler ayrı şekilde yazılmalıdır. Ancak bu durum için belli kurallar bulunmaktadır.

Birleşme yaşayan kelimelerin ilkinde herhangi bir ses düşme durumu olmaması gerekir. Bazı durumlarda bilindiği üzere kelimelerde ses düşmesi durumuna rastlarız. Bu gibi noktalarda bitişik yazım uygun görülür. Aynı şekilde ses türemesi olması halinde de kelimeler bitişik yazılır. Ancak yanı sıra kelimesinde iki durumda söz konusu değildir. Bu nedenle gönül rahatlığıyla ayrı şekilde doğru kullanım yapılabilir.

Yanı Sıra Nasıl Yazılır – Anlam Bütünlüğü

        Türk Dil Kurumunun dikkate aldığı bir başka husus ise birleşme olacak kelimelerin anlam bütünlüğünü korumasıdır. Anlam bütünlüğü bozulması halinde iki kelime bitişik yazılmaktadır. Anlam bütünlüğü bozulmuyorsa ayrı yazılmasında sıkıntı görülmez. Yanı sıra kelimesinde anlam bütünlüğü konusundan sorun olmaması nedeniyle ayrı yazılışı uygun görülür. Aynı şekilde Türk Dil Kurumuna göre hayvan adları gibi durumlarda ayrı şekilde yazılır. Dil balığı, ton balığı gibi birleşik kelimeler ayrı şekilde yazılmaktadır. Aynı konuya örnek olarak ardıç kuşu, çalı kuşu gibi örnekler verilebilir.

Türkçe dilinin zengin olması nedeniyle birçok kuralı ve istisnai durumları içinde barındırır. Dilimiz içerisinde yer alan zengin kullanım sebebiyle her noktaya açıklama getirilmesi gerekir. Bu açıklamaları ve merak edilenleri bizlere Türk Dil Kurumu yani TDK sunar. Yanı sıra nasıl yazılır sorusuna TDK ayrı yazılır cevabını vermektedir.

Daha fazlası için tıklayınız.

Leave a Reply