Elektron Nedir?

Abone Ol 

Atomlar protonlardan, nötronlardan ve elektronlardan yapılır. Bu üç parçacıktan elektron en küçük kütleye sahiptir. İşte elektronun tanımı, kelime kökeni, tarihi ve ilginç gerçekleri, elektron nedir?

İçindekiler

Elektron

Bir elektron, negatif elektrik yükü olan kararlı bir atom altı parçacıktır. Her elektron bir birim negatif yük taşır (1. 602 x 10-19 coulomb) ve bir nötron veya protonunkine kıyasla çok küçük bir kütleye sahiptir. Bir elektronun kütle 9’dur 10938 x 10 -31 kg. Bu, bir protonun yaklaşık 1/1836 kütlesidir. 

Bir elektronun ortak sembolü e – dir . Pozitif bir elektrik yükü taşıyan elektronun antipartikülüne pozitron veya antielektron denir. Pozitron, e + veya β + sembolü kullanılarak gösterilir . Bir elektron ve bir pozitron çarpıştığında, her iki parçacık imha edilir ve gama ışınları şeklinde enerji açığa çıkar. 

Elektronlar Nerede Bulunur?

Elektronlar, bir atomun negatif yüklü bileşeninden sorumludur. Bir atomda, elektronlar pozitif yüklü atom çekirdeğinin etrafında yörüngede bulunur.

Elektron olasılığı Richard Laming (1838-1851), İrlandalı fizikçi G. Johnstone Stoney (1874) ve diğer bilim adamları tarafından tahmin edildi . “Elektron” terimi ilk kez 1891’de Stoney tarafından önerilmiş, ancak elektron 1897’ye kadar İngiliz fizikçi J. J. Thomson tarafından keşfedilmemiştir.

Elektron bilimleri 19. ve 20. yüzyıllara tarihlendirmek ile birlikte, “elektron” ve “elektrik” kelimeleri kökenlerini eski Yunanlılara kadar takip eder. Eski Yunanca kehribar kelimesi elektron idi.

ELEKTRONLAR HAKKINDA BİLGİLER

Elektronlar, daha küçük bileşenlerden oluşmadıkları için bir tür temel parçacık olarak kabul edilir. Lepton familyasına ait bir tür parçacıktır ve yüklü leptonun veya diğer yüklü parçacıkların en küçük kütlesine sahiptirler.

Kuantum mekaniğinde, elektronların birbiriyle aynı olduğu düşünülür, çünkü aralarında ayrım yapmak için içsel bir fiziksel özellik kullanılamaz. Elektronlar, bir sistemde gözlenebilir bir değişikliğe neden olmadan pozisyonları birbirleriyle değiştirebilir.

Protonlar ve elektronlar eşit, ancak zıt yüklere sahiptir. Elektronlar, protonlar gibi pozitif yüklü parçacıklara çekilir.

Bir maddenin net elektrik yüküne sahip olup olmadığı, elektron sayısı ile atom çekirdeğinin pozitif yükü arasındaki denge ile belirlenir. Pozitif yüklerden daha fazla elektron varsa, bir malzemenin negatif yüklü olduğu söylenir. Aşırı proton varsa, nesnenin pozitif yüklü olduğu kabul edilir. Elektron ve proton sayısı dengelenirse, bir malzemenin elektriksel olarak nötr olduğu söylenir.

Bir elektronun dönüşü veya içsel açısal momentumu 1/2’dir.

Umarım “elektron nedir” başlıklı konumuz faydalı olmuştur.

Önerilen Kategori: Genel

Leave a Reply